Sanitairwereld woordenlijst

Sommige termen zijn te technisch voor u ? Ontdek het lexicon van medische gesproken .

ACRYL
Acryl - een kunststof – is een polymethylmethacrylaat (PMMA) of een materiaal dat vervormbaar wordt bij verwarming. Er worden 2 soorten acryl gebruikt voor de vervaardiging van badkuipen: geëxtrudeerd acryl (breekbaar) en gegoten acryl (zeer sterk). Sanitair acryl geeft het bad een nog betere uv- en krasbestendigheid dan klassiek acryl.
AFNEEMBAAR SCHARNIER
Voor toiletzittingen. Systeem om de zitting op het toilet te bevestigen. Als de afneembare scharnieren geïnstalleerd zijn, kan de toiletzitting heel gemakkelijk worden losgemaakt van het toilet.
AFVOER
Met een douche- en badafvoer wordt de douche of het bad aangesloten op het afvoersysteem van de woning.
Met 'afvoer' wordt het geheel van de afvoer en de sifon bedoeld. De afvoer is het zichtbare gedeelte, de sifon zit verborgen onder de douche of het bad.
Een afvoer kan verschillende afmetingen hebben: een diameter van 50, 60 of 90 mm voor douches en van 40 mm voor badkuipen.
AIR MASSAGE = ONTSPANNENDE LUCHTMASSAGE
Voorstuwing van lucht waardoor duizenden belletjes het hele lichaam omhullen.
Heilzame werking:
> bevordert de slaap
> verzacht gewrichts- en reumatische pijnen
> vermindert vermoeidheid en spanning als gevolg van stress
ANTIBACTERIEEL
Voor een onberispelijke hygiëne heeft de groep Allibert het 'Bacteria Stop'-systeem ontwikkeld. Een bacteriewerende stof die in de materie van de toiletzitting is verwerkt, blokkeert de ontwikkeling van bacteriën tijdens de hele levensduur van het product.
AROMATHERAPIE
In het kader van balneotherapie worden bij aromatherpie etherische oliën in de lucht of het water verspreid. Voor een perfecte ontspanning en een optimale efficiëntie hebben we een vernieuwend systeem ontwikkeld om etherische oliën te verstuiven: het Aromalis®-systeem. De etherische oliën die vrijkomen in het warme water van uw bad, worden ingeademd en komen rechtstreeks in contact met de huid. Een dubbele werking die het weldadige effect van planten op uw lichaam maximaliseert.
AUTOMATISCH DROOGPROGRAMMA
Voor een maximale hygiëne, vooral bij de luchtsystemen, hebben we een programma geïntegreerd dat de leidingen van de whirlpool volledig kan drogen.
BIOPLAX®
Bioplax® is een materiaal dat is samengesteld uit acryl en ABS. Duurzaam: 5 jaar garantie. Bioplax® behoudt zijn glans en doorstaat de tijd dankzij zijn hoge uv-bestendigheid. De materiaalstructuur garandeert een uitermate stevig product. Onderhoud: gemakkelijk dankzij het gladde en niet-doorlatende oppervlak. Gezondheid en milieu: Bioplax® is een 100% recyclebaar materiaal dat bovendien ontwikkeld is volgens de norm NF EN 13559.
BOORD
Verwijst naar de hoogte van het bad tussen de rand en de uitsparing, die varieert van 30 mm tot 50 mm.
BOOSTEREFFECT
Heeft betrekking op de whirlpoolsystemen. Dit effect is rechtstreeks opgenomen in de watermassage. Het zorgt voor een groter vermogen omdat er een hoeveelheid lucht uit de turbine wordt aangevoerd. Bovendien is de intensiteit regelbaar.
CE
De CE-markering werd in het kader van de Europese wetgeving ingevoerd. Het geeft aan dat een product voldoet aan de EU-vereisten die aan de fabrikant van het product worden opgelegd.
CHROMOTHERAPIE
Met chromotherapie of kleurentherapie ontdekt u de heilzame werking van kleuren.
De in de badkuip ingebouwde minispots dompelen de gebruiker onder in de volgende kleurencyclys:
wit: stimulerende werking
magenta: herstellend
paars: inspirerend, geruststellend
rood: warmte, stimuleert de geest
geel: opgewekt
donkergroen: antimelancholisch
cyaanblauw: lagune, ontspannend
magenta : régénérant
violet : inspiration, rassurant
rouge : chaleur, stimule l’esprit
jaune : épanouissement
vert foncé : anti-mélancolie
cyan : couleur lagon, évasion
COMPACTE FLUORESCENTIELAMPEN
Compacte fluorescentielampen, ook fluorescentielampen of fluocompacte lampen genoemd, zijn uitgerust met een tl-buis en hebben een laag energieverbruik. Ze hebben een veel langere levensduur dan gloeilampen.
COMPACTE FLUORICERENDE LAMPEN
Compacte fluoricerende lampen, ook fluolampen of fluocompacte lampen genoemd, zijn uitgerust met een tl-buis en hebben een laag energieverbruik.
Voordelen:
- een laag energieverbruik
- een levensduur van 8.000 tot 13.000 uur
- een goede lichtkwaliteit
- minder warmteontwikkeling dan bij een halogeenlamp
- de lamp is minder breekbaar dan een halogeenlamp
Nadelen:
- een hogere prijs
- geen ogenblikkelijke ontsteking
- de lamp is weinig aantrekkelijk
DEBIET TURBINE
De luchtturbine kan een grote hoeveelheid lucht voortstuwen t.b.v. de massage. Er wordt een volume lucht het bad in geblazen.
DESINFECTIE MET OZON
Verrijkte zuurstof (O3) systemen voor balneotherapie wordt gebruikt omwille van zijn zuiverende werking: de zuurstof neutraliseert slechte geurtjes en bacteriën in de leidingen. O3 zorgt in een handomdraai voor de ontsmetting en de volledige droging van de systemen.
Tijdens de whilpoolmassage circuleert de ozon binnenin duizenden luchtbelletjes. De zuurstof opent de poriën van de huid zodat onzuiverheden beter worden verwijderd.
DETECTIE VAN HET WATERNIVEAU
De elektronische detector van een whirlpool is verbonden met het systeem om te voorkomen dat het in werking treedt indien er geen of onvoldoende water in het bad is.
DOUCHE- EN BADAFVOER
Met een douche- en badafvoer wordt de douche of het bad aangesloten op het afvoersysteem van de woning.
Met 'afvoer' wordt het geheel van de afvoer en de sifon bedoeld. De afvoer is het zichtbare gedeelte, de sifon zit verborgen onder de douche of het bad.
Een afvoer kan verschillende afmetingen hebben: een diameter van 50, 60 of 90 mm voor douches en van 40 mm voor badkuipen.
DUBBELE VEILIGHEIDSLUS MET TERUGSLAGKLEP OP TURBINE
Dubbele veiligheidslus met terugslagklep ter voorkoming van infiltrering water in de turbine.
DUBBELE WASKOM
Wastafel voor een badkamermeubel, in polybeton of keramiek, voorzien van 2 waskommen (gewoonlijk vanaf 120 cm, of 105 cm voor kortere wastafels).
DUBBELZIJDIGE SPIEGEL
De deuren van sommige toiletkasten zijn uitgerust met dit type spiegel. Elke zijde van de deur is voorzien van een spiegel, wat een handig drievoudig gebruik mogelijk maakt.
EASY-SYSTEEM
Exclusief Allibert-systeem waarmee de toiletzitting in een oogwenk van het toilet kan worden losgemaakt. Op die manier kunnen de toiletpot en de zitting volledig worden schoongemaakt.
ENKELE WASKOM
Wastafel van een badkamermeubel in polybeton of keramiek, voorzien van een enkele waskom in het midden of aan de zijkant.
EQUIPOTENTIALE AARDING
De equipotentiaalverbinding dient om alle metalen elementen van de badkamer op dezelfde aarding aan te sluiten zodat er geen gevaarlijk spanningsverschil ontstaat. Dit voorkomt elektrische schokken. De equipotentiaalverbinding verbindt op die manier de aarde met alle toestellen en geleidende elementen: radiator, handdoekhouder, GMV, metalen omlijstingen, metalen leidingen, verlichting, stopcontacten etc.
De equipotentiaalverbinding, of bijkomende equipotentiaalverbinding, wordt beschreven in de norm NF C15 100.
FOLDING-LADE
Lade waarvan de structuur (zijkanten en achterkant) bestaat uit een spaanplaat die een pvc-laag kreeg en gevouwen werd (to fold). De ladegeleiders, met rolletjes, zijn onder de lade bevestigd.
GEANODISEERD
Een geanodiseerd product heeft een oppervlaktebehandeling (een anodische oxidatie) ondergaan om het te beschermen en een betere weerstand tegen slijtage en schokken te geven. De anodisering zorgt er ook voor dat het product er mooier gaat uitzien.
GEMELAMINEERD WASTAFELBLAD
Wastafelblad gemaakt van gemelamineerde spaanplaat. Door de verschillende diktes is deze geschikt voor vrijstaande of inbouwwaskommen.
GEMELAMINEERDE SPAANPLAAT
Gemelamineerde spaanplaat . Voor de vervaardiging van onze meubelen (zijkanten en/of fronten) gebruiken we gemelamineerde spaanplaat, die een grote keuze aan afwerkingen biedt: effen, mat of glanzend, houtpatronen met of zonder structuur.
GEPERST HOUT
Er zijn 3 soorten zittingen van geperst hout:
1/ Zittingen in geperst hout: gemaakt van gebakken geperst houtmeel en gelakte afwerking.
Voordelen: uitstekende vochtbestendigheid, zitcomfort, gemakkelijk te onderhouden, massief uitzicht, grote duurzaamheid.
2/ Toiletzittingen in mdf (medium density fibreboard): gemaakt van geperste houtvezels met gemiddelde dichtheid, gelakte afwerking
Voordelen: massief uitzicht, gemakkelijk onderhoud.
3/ Toiletzittingen in hdf (high density fibreboard): gemaakt van geperst houtmeel met hoge dichtheid, gelakte afwerking
Voordelen: massief uitzicht, gemakkelijk onderhoud.
HALFHOGE KAST
Laag en ondiep meubel om op te hangen. Voorzien van een deur (soms omkeerbaar) met houten of glazen legplanken.
HALOGEENVERLICHTING
Wordt beschouwd als de vervanger van de klassieke gloeilamp.
Voordelen:
- verspreidt een wit en helder licht dat kleuren perfect doet uitkomen
- ogenblikkelijke ontsteking
- een aantrekkelijke prijs
- een lichtsterkte die kan worden ingesteld (warmere sfeer)
Nadelen:
- een korte levensduur: 2000 tot 4000 uur
- een hoog energieverbruik
- een hoge warmteontwikkeling
- de lamp is breekbaar
HDF
Toiletzittingen in hdf (high density fibreboard) worden gemaakt van gebakken en geperst houtmeel, nadien gelakt
Voordelen: massief uitzicht, gemakkelijk onderhoud.
ISO (OFFICIËLE DEFINITIE)
De ISO heeft meer dan 19.500 internationale normen gepubliceerd. Een norm is een document dat bepaalt aan welke regels, specificaties, richtlijnen of eigenschappen systematisch moet worden voldaan om te garanderen dat materialen, producten, processen en diensten geschikt zijn voor gebruik.
KOLOMKAST
Opbergmeubel met middelgrote afmeting: 40 cm breed en 150 cm hoog, om te bevestigen. Het bestaat uit gemelamineerde spaanplaat of MDF volgens uitvoering en heeft in functie van de afwerking een of twee omkeerbare deuren, en is voorzien van houten en/of glazen rekjes die kunnen worden verwijderd en - in functie van het model – verplaatst kunnen worden.
LADE MET DUBBELE METALEN WAND
Lade waarvan de onzichtbare ladegeleiders geïntegreerd zijn in een zijdelings profiel van metaal. De dubbele wand biedt de mogelijkheid om de lade volledig uit te schuiven en maakt de lade steviger. De vormgeving is bovendien een groot pluspunt.
LADE MET SOFT CLOSE SLUITING
Dit sluitsysteem, dat gewoonlijk 'Soft Close' wordt genoemd, zorgt ervoor dat lade de laatste centimeters van zijn trajectvertraagd aflegt. Zo sluit deze zacht en geruisloos, voor een optimaal en aangenaam gebruik.
LAK
of lakverf. Het is een eenkleurige matte of glanzende toplaag die het oppervlak van het meubel een perfect gladde afwerking geeft (vlakke oppervlakken en kanten).
LANGZAME SLUITING
Dit sluitsysteem, dat gewoonlijk 'Soft Close' wordt genoemd, zorgt ervoor dat laden (sponningen) of deuren (scharnieren) van meubelen de laatste centimeters van hun traject vertraagd afleggen. Zo sluiten ze zacht en geruisloos, voor een optimaal en aangenaam gebruik.
LEDVERLICHTING
Led (light emitting diode of lichtgevende diode). Ledverlichting wordt ook wel de verlichting van de 21e eeuw genoemd. De vele voordelen maken dat dit soort verlichting tegenwoordig snel evolueert.
- een levensduur van 50.000 tot 100.000 uur
- ogenblikkelijke ontsteking
- een hogere schokweerstand dan de andere lampen
- weinig warmteontwikkeling
- een energieverbruik van bijna 90%, een esthetische keuze
Nadelen:
- een hogere prijs dan de andere soorten lampen
- minder lichtrendement dan bij de fluoricerende lamp
LIGHT-CONCEPT
Met kleurentherapie ontdekt u de heilzame werking van kleuren.
De in de badkuip ingebouwde minispots dompelen de gebruiker onder in de volgende kleurencyclys:
wit: stimulerende werking
magenta: herstellend
paars: inspirerend, geruststellend
rood: warmte, stimuleert de geest
geel: opgewekt
donkergroen: antimelancholisch
cyaanblauw: lagune, ontspannend
LYMFEDRAINAGE
Een drainerende water- of luchtmassage is essentieel voor een gezond lichaam. Hij verwijdert schadelijke stoffen, stimuleert de kanalen van het lymfenstelsel en bevordert de bloedsomloop. Een lymfedrainage verloopt van de voeten tot de rug in opeenvolgende bewegingen. Mogelijkheid om de massage op een specifieke zone te richten.
MASSIEF HOUT
Toiletzittingen van massief hout zijn gemaakt met houtstroken die in elkaar worden geschoven voor een optimale duurzaamheid.
Voordelen: Warm en authentiek uitzicht, natuurlijk hout
MAT GLAS
Mat glas heeft een behandeling met zuren of zouten ondergaan om het translucide, minder doorschijnend te maken. Het is niet meer transparant maar wel nog lichtdoorlatend.
MDF
Toiletzittingen in mdf (medium density fibreboard) zijn gemaakt van geperste houtvezels met een gemiddelde dichtheid en nadien gelakt.
Voordelen: massief uitzicht, gemakkelijk onderhoud.
MUSIC-CONCEPT
Mp3-lezer (voor USB-stick) ingebouwd in het bad
- waterdichte sokkel met verchroomd etui voor de installatie van de USB-stick op de rand van het bad
- bedieningsklavier op de rand van het bad
- het Toplax®-bad fungeert als luidspreker en speelt de MP3-nummers af via de USB-stick. Het bad brengt met behulp van het water de geluidsgolven over op het lichaam.
PEFC
De PEFC-markering heeft betrekking op producten uit alle delen van de houtsector, waar de meubelen deel van uitmaken. Het PEFC-logo bewijst dat de spaanplaten of mdf die we voor de vervaardiging van onze meubelen en toiletzittingen gebruiken, afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.
PEFC (TOILETZITTINGEN)
De PEFC-markering van een toiletzitting in hout of houtmeel garandeert dat de boseigenaar en de fabrikant zich engageren om duurzaam bosbeheer toe te passen. De markering garandeert bovendien dat de ecologische, economische, sociale en ethische standaarden tijdens de toepassing van deze praktijken worden nageleefd.
PULSE-PROGRAMMA
Heeft betrekking op whirlpools. Bij dit programma is er een mogelijke maximale intensiteit gedurende 4 seconden en vervolgens een stop van 4 seconden tijdens een cyclus van 15 minuten.
PURETEX® GEPATENTEERD MATERIAAL
Puretex® is een comfortabel, zacht, warm, veilig (antislip), glanzend en stevig materiaal. Het biedt een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Door deze thermische isolatie koelt het water merkbaar trager af.
Duurzaam: 10 jaar garantie. Puretex® is een materiaal dat gemaakt is van gegoten sanitaire acryl met een dubbele versterking op basis van ABS en polyurethaan in hoge densiteit. Met deze nieuwe technologie worden de badkuipen, maar ook douchebakken vervaardigd. De versteviging door de dubbele composietmaterialen maakt deze producten duurzamer en minder schokgevoelig.
Onderhoud: dankzij de gladde en niet-poreuze afwerking zijn Puretex®-oppervlakken erg makkelijk te reinigen. De kleur is uv-bestendig en behoudt zijn levendigheid en glans.
Gezondheid en milieu: Puretex® is vervaardigd van gerecycleerd materiaal en is 100% recycleerbaar.
REGELPLAAT
Plastic bevestigingssysteem met een breed verstelbereik dat past op alle 'standaard' toiletten .
RVS
Rvs is een staallegering van ijzer en koolstof waaraan chroom is toegevoegd.
Het is uitstekend bestand tegen vochtige ruimtes en oxideert niet.
SCHARNIER
Een scharnier is een mechanisch verbindingselement met een pivoterende werking.
Bij sanitaire producten vinden we scharnieren vooral terug aan de deuren van meubelen maar ook op vele toiletzittingen. Ze maken het mogelijk om deuren aan het corpus van een meubel of toiletzittingen aan het toilet te koppelen (het deksel of het deksel met zitting omhoog doen).
SNELMOER
Systeem voor een snelle bevestiging van de zitting op het toilet. Geen materiaal nodig: de snelmoer vergemakkelijkt het monteren en verwijderen!
SOFT CLOSE OF DEMPMECHANISME
Verwijst naar toiletzittingen die met speciale scharnieren of regelplaten uitgerust zijn, zodat het deksel en de bril trager sluiten.
Voordelen
Stil: geen lawaai meer wanneer de toiletzitting op het keramiek neervalt.
Veilig: geen risico dat kleine kinderen met hun vingers klem komen te zetten.
SYNTHÉTISCH MATERIAAL
Polybeton is een synthétische grondstof bestaande uit een beschermingslaag van gelcoat met acryl en een minerale vulstof (marmerpoeder).
TERUGSLAGKLEP OP LUCHTJETS
Voor een perfecte hygiëne zijn onze luchtjets voorzien van een terugslagklepsysteem.
De klep voorkomt dat het water in de leidingen blijft staan.
THERMODUR
Toiletzittingen vervaardigd heet geperste kunsthars.
Voordelen: luxueus uitzicht, gemakkelijk onderhoud, vocht- en krasbestendig.
THERMOPLAST
Zittingen vervaardigd van gespoten polypropyleen.
Voordelen: 100% recyclebaar, waterbestendig
TONIC-PROGRAMMA
Automatisch massageprogramma
Nood aan vitaliteit? 10 minuten van geluk door een efficiënte en stimulerende wellness.
TOPLAX®
Toplax® is een comfortabel, zacht, warm, veilig (antislip), glanzend en stevig materiaal.
Duurzaam: 10 jaar garantie: Toplax® heeft een structuur in twee materialen en biedt een uitstekende weerstand tegen schokken en belasting. Oppervlaktemateriaal: gegoten sanitair acryl van 3,2 mm mini.
Composietversteviging op basis van ABS van 4,8 mm.
Onderhoud: dankzij zijn gladde en niet-poreuze afwerking zijn Toplax®-oppervlakken erg makkelijk te reinigen. De kleur is uv-bestendig en behoudt zijn levendigheid en glans.
Gezondheid en milieu: Toplax® is vervaardigd van gerecycleerd materiaal en is zelf 100% recyclebaar.
TURBINE
Heeft betrekking op whirlpools. Elektrische motor voor het AIR-systeem
UV-LAK
Laklaag die rechtstreeks op de buitenzijde van een decoratief paneel wordt aangebracht. Deze afwerking geeft meubelfronten een diepe glans die de kleur versterkt. Op die manier ontstaat een 'glaseffect'. De afwerking biedt ook een betere weerstand tegen schokken en krassen.
VEILIGHEIDSGLAS
In de decoratie is veiligheidsglas de naam voor een glassoort die een chemische of thermische behandeling (harding) heeft gekregen om de weerstand tegen buiging en schokken te vergroten. Wanneer het breekt, barst het in duizenden stukjes die niet snijden, wat veiliger is voor de gebruiker.
VERRIJKTE ZUURSTOF
Verrijkte zuurstof (O3) wordt bij het luchtsysteem van sommige whirlpoolsystemen gebruikt omwille van 2 voordelen:
> cosmetische werking: reinigt de huid door een betere opening van de poriën
> zuiverende werking: neutraliseert slechte geurtjes en bacteriën in de leidingen. O3 zorgt dus in een handomdraai voor de ontsmetting en de volledige droging van de systemen.
VRIJSTAANDE WASKOM
Waskom in keramiek, polybeton of natuursteen die op een gemelamineerd wastafelblad wordt bevestigd. Hiertoe wordt een voorgesneden zone voorzien. De wastafel wordt waterdicht gemaakt met siliconen.
WASTAFEL IN KERAMIEK
Wastafel vervaardigd uit mineraalpoeder (waaronder klei en kwarts) en lijm. Dit is een duurzaam materiaal.
WASTAFEL IN POLYBETON
Waskom in synthetisch materiaal bestaande uit een beschermingslaag van gelcoat met acryl en een minerale vulstof (marmerpoeder).
WATERMASSAGE = OPWEKKENDE MASSAGE
Voorstuwing van water voor een verkwikkende en stimulerende massage over het hele lichaam.
Heilzame werking:
> doet de bloeddruk dalen
> verbetert de bloedsomloop
> versnelt de afvoer van schadelijke stoffen
> ontspant en stimuleert het lichaam
WATERPOMP
In whirlpools dient het om de waterdruk te verhogen. De waterpomp zuigt (via de aanzuigfilter) water uit het bad aan en pompt het terug in de buizen met een variabele druk in functie van de motorkracht. Voor de pompen zijn er verschillende soorten vermogens beschikbaar:
> 560 W voor whirlpools met 6 buizen
> 900 W voor whirlpools met 6 tot 12 buizen
> 1150 W voor whirlpools met meer dan 12 buizen
Hoe hoger het vermogen, hoe meer uitgangsdruk.
Alle whirlpoolpompen worden gevoed met een spanning van 230 V.
De baden zijn normaal gezien uitgerust met vaste pompen, maar variabele pompen zijn ook verkrijgbaar. Het is met andere woorden mogelijk om de rotatiesnelheid van de motor elektronisch te veranderen en daarmee de uitgangsdruk te wijzigen.
WAVE-PROGRAMMA
Heeft betrekking op whirlpools. Dit programma verandert de intensiteit van mini naar maxi en geleidelijk aan weer naar mini tijdens een cyclus van 15 minuten.
ZENPROGRAMMA
Automatisch massageprogramma
Voor heerlijke relaxerende momenten, 15 minuten rust en sereniteit