Hoe de beste ideeën vinden voor de juiste inrichting van uw badkamer ?

Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie kan een badkamerproject veel tijd en geld kosten als het onvoldoende of haastig werd voorbereid. Het is een langetermijninvestering die u goed moet overwegen in functie van uw behoeften en wensen. In dit dossier bieden wij u een overzicht van alle criteria waar u rekening mee dient te houden, zodat u de juiste keuzes maakt en een badkamer creëert die bij u past.

Hoe een badkamerproject er ook uitziet, het bestaat altijd uit 5 belangrijke onderdelen :

 • De configuratie van de ruimte
 • De aankleding
 • De sanitaire uitrusting
 • De accessoires
 • En natuurlijk het budget

Voor elk van deze onderdelen is het belangrijk dat u een antwoord hebt op deze verschillende vragen om de juiste keuzes te kunnen maken.
Met een gemiddelde oppervlakte van 5 m2 is de badkamer een dagelijkse woonruimte waar u goed over moet nadenken om er een echte ontspannings- en wellnessruimte van te maken. Hoe groot de oppervlakte ook is, er bestaan oplossingen om de indeling te optimaliseren zodat uw badkamer een functionele en aangename ruimte wordt.
Of u de ruimte van uw badkamer nu zelf of met de hulp van een professionele loodgieter configureert, het is noodzakelijk dat u over een plattegrond van uw ruimte beschikt. Op deze plattegrond moeten de hoogtes van alle aanwezige vensters, de openingsrichting van opengaande elementen zoals deuren, ramen en inbouwkasten, maar ook en vooral de plaats van de waterafvoer, stroomuitgangen, GMV-systemen etc. worden aangeduid. Een gedetailleerde en volledige plattegrond is een absolute voorwaarde om te vermijden dat u op het laatste moment voor onaangename verrassingen komt te staan. Doet u een beroep op een binnenhuisarchitect of een professionele loodgieter, dan zal u gevraagd worden om dit plan voor te leggen.

In functie van de beschikbare ruimte kunt u keuzes maken en misschien ook compromissen maken om uw badkamer goed te configureren. De configuratie van uw badkamer hangt af van de oppervlakte maar ook van de sanitaire uitrusting die u hebt gekozen. Het is belangrijk om even stil te staan bij de volgende vragen :

 • Een douche, een bad of de twee? Welk type materiaal kiezen?
 • Een meubel of keramiek? Om te plaatsen of om op te hangen? Met deuren of lades? Welke materialen en welke afwerkingen? Met een spiegel of een toiletkast?
 • Wat moet ik kunnen opbergen in mijn badkamer?
 • Hoeveel personen moeten de badkamer tegelijkertijd kunnen gebruiken?
 • Welk type verlichtingspunten zorgen voor een efficiënte verlichting?
 • Welk type accessoires moet ik kiezen om mijn badkamer functioneel te maken? Handdoekhouders om te plaatsen of om te bevestigen? Welke opbergaccessoires kiest u voor de douche- en de badruimte, voor de badmantel en de omgeving van de wastafel?
 • Welke veiligheidsnormen dient u te respecteren voor een veilige badkamer?
 • Welke stijl kies ik voor mijn badkamer? Design, authentiek of klassiek?
 • De komende tien jaar wordt mijn badkamer niet vernieuwd. Hoe hou ik vandaag al rekening met mijn behoeften van morgen?
 • De antwoorden op deze vragen bepalen geleidelijk hoe de indeling van uw badkamer eruit zal zien. Daarom helpen wij u deze vragen te beantwoorden in onze verschillende thematische dossiers over de badkamer.

De aankleding kiest u nadat u uw badkamer hebt geconfigureerd. De indeling, het materiaal en de afwerking hangen immers af van de plaats van de sanitaire voorzieningen en accessoires die u voor uw badkamer kiest. Ook bij een renovatie is het belangrijk om te weten welke aankleding u verwijdert, behoudt of vernieuwt.
Er bestaan oplossingen die u helpen om de kosten voor het renoveren van deze aankleding te beperken. Want een badkamerproject is ook, en vooral, gebonden aan het budget dat u besteedt. De prijzen variëren van het een tot het drievoudige of nog meer in het heel hoge segment.
Uw badkamerproject is dus een slimme combinatie van al deze parameters. Allibert biedt u met zijn verschillende thematische dossiers de mogelijkheid om in te zoomen op de criteria die u helpen de juiste keuze te maken...